Unika i stentøj

Jeg har arbejdet videre med leret i min søgen efter andre udtryk, og i mine unikaværker kommer mit behov for frihed endnu tydeligere frem. Leret giver mig mulighed for at visualisere mine tanker og give form til de strukturer, der er låst i min fantasi. Når jeg står med en ny klump ler i hånden, har jeg sjældent en ide om, hvad udtrykket skal blive til … formerne og ideerne baner sig vej og nærmest vokser ud af hænderne på mig.

Alle mine skulpturelle arbejder er helt unikke – hvert værk kan tage mange dage og ofte uger at fremstille.

Ingen af mine unika værker er vandtætte. (Vandtætte, funktionelle emner, se her). Men de kan med fordel indgå i en udsmykning af det rum, de befinder sig i, og tilføre rummet en ny spændende dimension.

Flere af mine unika værker har jeg skabt med grundlag i de samme tanker og idéer. Det gælder ARABICA, NILEN, PALISADE, JAPANSKE KRUKKER og CONNECTION serien. De øvrige unikaværker kan ikke placeres i nogen bestemt kategori.

Unika værker, Arabica serien

ARABICA har jeg valgt at kalde denne serie, som er fremstillet i grov stentøjsler. Med det valgte udtryk og farvekombination til objekterne leder det tankerne hen på den arabiske verdens nutidige og antikke kultur, og man fornemmer referencer til andre tidligere kulturer.

Med henvisning til det eksotiske Mellemøsten og Nordafrika har jeg med ARABICA samlet det intime og det monumentale i respekt for udtrykkene i den arabiske levevis. Kontrasterne mellem det enkle, det ornamenterede, den klare form og fragmenterede overflade forenes i ARABICA.

ARABICA er inspiration fra den arabiske verden, hvor ørkenstjernen blinker.

Unika værker, Nilen serien

Min NILEN serie er inspireret af indtryk fra området omkring Nilen. Langs Nilen dyrkes den gode og frugtbare jord, men på begge sider af Nilen ligger Sahara, som er jordens største ørken. Denne ørken er ugæstfri og næsten mennesketom.

Mine NILEN beholdere er ikke forfinet med glasur, men de står som den rå ørken, ufiltrerede og oprigtige objekter som et af ørkenens egne elementer.

Som et værn mod de ofte forekommende sandstorme i Sahara bruger ørkenfolket beduintørklæder, der er bundet på en måde, så de dækker alt undtagen øjnene. Det er ikke tilfældigt, hvis mine NILEN beholdere leder tanken hen på forholdene for disse beboere i ørkenen.

Unika værker, Palisade serien

PALISADE serien er en samling objekter, der alle leder tankerne han på en slags forskansning, eller måske et forsvarsværk som kan bringe beskyttelse. Men tilsyneladende er hegnet her blevet udsat for en form for nedbrydning eller et angreb, da pælene ikke længere ser så stabile ud.
Også på det personlige plan bliver vi af og til udsat for angreb, hvilket PALISADE objekterne samtidig er et udtryk for.

Unika værker, Japanske Krukker

Mine JAPANSKE KRUKKER er karakteriseret ved den strenge enkelthed i formsproget, og det simple farvevalg leder betragteren tilbage til krukkens egentlige oprindelse. Man ser tydeligt et linieforløb i form af sømme og sammensvejsninger, hvori glasuren har mulighed for at lægge sig.

Materialet er lerstykker, som jeg under forarbejdningen lader udtrykke deres egen smidighed og blødhed, og som ved den efterfølgende brænding bibeholder dette udtryk.

Unika værker, Connection serien

Mine keramiske værker i serien CONNECTION fremstår som en transparent og åben netstruktur. Denne struktur kan opfattes som en fysisk repræsentation af internettet, der i dag via computere forbinder mennesker over hele verden med hinanden.

Også ligheden med neurale netværk er slående. Gennem de mange knudepunkter i et sådant netværk udveksles et væld af informationer.

Unika, øvrige værker